DIGITALE BESTANDEN OMZETTEN NAAR TASTBAAR OBJECT

Het word laag voor laag opgebouwd door de 3D printer

3D printen / Rapid prototyping

Een techniek waarbij een digitaal bestand relatief snel kan worden omgezet naar tastbaar object. Het object word getekend in een 3D programma en omgezet naar leesbaar 3D print bestand. Dit digitale print bestand word omgezet in laagjes die de 3D printer kan uitlezen. Het object word langzaam, laagje voor laagje opgebouwd. Van plastic beker tot aluminium tandwieltje, er zijn erg veel beschikbare materialen verkrijgbaar.

Alles is te printen

Of het nu hele complexe 3D bestanden zijn of simpele nokjes voor in de Ikea kast, bedenk het maar. Steeds meer kunstenaars en ontwerpers gebruiken 3D printers om hun objecten mee uit te werken. Zo is 3D printen in de bouw sector al in opkomst. In China printen ze zelfs al complete huizen! Van 3D tekening naar realiteit Het uitwerken van 3D objecten word gedaan door professionele ontwerpers en architecten. Hiervoor gebruiken zij design software zoals AutoCAD, Solidwork, 123Design of Rhinoceros. De tekening word omgezet in een formaat die geschikt is voor de 3D printer. Dit is vaak een .STL formaat of Gcode. De printers kunnen deze code lezen en de prints opbouwen laag voor laag.

Zelf 3D printen

Als je op internet zoekt naar de term 3D printen zal je van alles kunnen vinden. Er zijn enorm veel websites waar je gratis 3D modellen kunt vinden die je zelf kunt omzetten voor de printer. Ook op Youtube staan een hoop tutorials hoe je aan de slag kunt gaan. Als beginner raden wij een printer aan die je niet zelf in elkaar hoeft te zetten. Deze zijn qua prijs wel goedkoper maar zal je meer kopzorgen aan hebben.